fbpx

Πόνος στον ώμο

Ο Πόνος στον ώμο, είναι ένα πρόβλημα που δυσκολεύει εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, γιατί μπορεί να γίνει η αιτία για πολλά καθημερινά προβλήματα λειτουργικότητας. Ο πόνος στον ώμο , μπορεί να καταστήσει δυσλειτουργικό ολόκληρο το άνω άκρο, δυσκολεύοντας την εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων.

Οι ώμοι θεωρούνται από τα πιο επιρρεπή σημεία τραυματισμού στο σώμα μας, καθώς αναλαμβάνουν να κάνουν το μεγαλύτερο έργο, τις περιστροφικές κινήσεις των χεριών. Ο πόνος στον ώμο μπορεί να εμφανιστεί σε κατάσταση ηρεμίας, στην διάρκεια του ύπνου, σε διάφορες απλές καθημερινές κινήσεις. Συνήθως εμφανίζεται κατά την διάρκεια της νύχτας και ο πόνος μπορεί να χαρακτηριστεί “συνεχόμενος”. Η αστάθεια, η δυσκαμψία και η μυϊκή αδυναμία είναι τα συνήθη συμπτώματα που τον συνοδεύουν.

Ως παράγοντες κινδύνου μπορούν να χαρακτηριστούν η ηλικία και το φύλο. Πιο συχνά οφείλεται στη ηλικία, λόγω εμφάνισης εκφυλιστικών αλλοιώσεων, αλλά αξίζει να σημειωθεί πως εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες , απ’ ότι στους άνδρες.

Οι καθημερινές δραστηριότητες περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις με αυξημένη πίεση και άρση βάρους. Πιο συγκεκριμένα κινήσεις που ξεπερνούν το ύψος του ώμου, είναι αυτές που υποκινούν το πρόβλημα. Βέβαια, δεν μπορούμε να παραλείψουμε τις αθλητικές δραστηριότητες όπως ( βόλεϊ, μπάσκετ, τένις), που σχετίζονται πιο συχνά με την εμφάνιση πόνου στον ώμο.

Αίτια:

  • Η Αρθρίτιδα (οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα)
  • Η Τενοντίτιδα (φλεγμονή του τένοντα)
  • Η Ρήξη τένοντα
  • Το Εξάρθρημα (αστάθεια ώμου)
  • Τα Κατάγματα
  • Οι Παθήσεις της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης
  • Οι Φλεγμονές
  • Η Συμφυτική θυλακίτιδα γνωστή και ως «Σύνδρομο παγωμένου ώμου» (εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες >40ετών)
  • Η Ασβεστοποιός τενοντίτιδα
  • Τα Σύνδρομα πρόσκρουσης
  • Οι Τραυματικές κακώσεις

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση ενώ μπορεί να χρειαστεί να γίνουν και κάποιες απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες, μαγνητική ή και αξονική τομογραφία, που μπορούν να βοηθήσουν στην ακριβή διάγνωση.

Απαραίτητη είναι η άμεση αντιμετώπιση και θεραπεία, γιατί αλλιώς ο πόνος και τα συναφή προβλήματα στην κίνηση του ώμου μπορούν να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου.

shoulder pain relief

Συντηρητική αντιμετώπιση

Τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά με:

1) ξεκούραση του ώμου
2) χρήση κάποιου νάρθηκα ακινητοποίησης ώμου- βραχίονα
3) παγοθεραπεία
4) χορήγηση παυσίπονων και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, αλλά και ενδοαρθρικές ή περιαρθρικές εγχύσεις με υαλουρονικό οξύ ή και κορτιζόνη
5) συγχρόνως μπορεί να εφαρμοστεί ένα στενευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας με στόχο την μείωση του πόνου, την μυϊκή ενδυνάμωση, την διατήρηση του εύρους κίνησης και την σταθεροποίηση της άρθρωσης.

Στην περίπτωση που αποτύχει το πρόγραμμα συντηρητικής θεραπείας, τότε μπορούμε να μεταβούμε στην χειρουργική αντιμετώπιση.

Αρθροσκόπηση ώμου

Είναι ελάχιστα επεμβατική κι τραυματική μέθοδος, που επιτρέπει στον ορθοπεδικό χειρουργό να δει στο εσωτερικό της άρθρωσης του ώμου, να εντοπίσει και να θεραπεύσει τις όποιες βλάβες, χωρίς νοσηλεία του ασθενούς. Ο ορθοπεδικός, εισάγοντας στο δέρμα του ώμου μέσω, μιας μικρής οπής (3-5 χιλιοστών) το αρθροσκόπιο, το οποίο φέρει μια μικροσκοπική κάμερα, μπορεί:

να εξετάσει προσεκτικά το εσωτερικό της άρθρωσης (του ώμου) και να διαγνώσει με μεγάλη ακρίβεια τις όποιες βλάβες.
Να εισχωρήσει στα πιο δυσπρόσιτα σημεία
να επιδιορθώσει τις βλάβες με τη βοήθεια ειδικά σχεδιασμένων, πολύ λεπτών εργαλείων και εμφυτεύσιμων αδρανών υλικών, όπως ράμματα και άγκυρες

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αρθροσκόπηση διαρκεί περίπου μία ώρα και ο ασθενής επιστρέφει την ίδια ημέρα σπίτι του.

Διαφορετικές αρθροσκοπικές τεχνικές εφαρμόζονται ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα της βλάβης. Όταν αυτές δεν βοηθούν, τότε τη λύση δίνει η αρθροπλαστική ελάχιστης επεμβατικότητας.